Skimmelsvamp

Et fugtigt indeklima i boligen kan forårsage skimmelsvamp. Skimmel er skadeligt for både dit helbred og for din bolig. Derfor er der god grund til at være på vagt overfor skimmel.

Tegn på skimmel

Skimmel ses som grønne, sorte, brune eller hvide plamager på gulve, vægge eller indbo. I nogle tilfælde kan der også lugte muggent. Ydervægge og vådrum er især udsatte.

Det er ikke altid, at skimmelsvamp er synlig. Derfor er det en god idé at kigge bag møbler, løst tapet, under tæpper, i hjørner og ved afløb i vådrum ved mistanke om skimmelsvamp.

Skimmelsvamp kan i værste fald medføre hovedpine, angreb på slimhinder og astmatiske reaktioner m.m.

Hvordan opstår skimmelsvamp?

I boliger med et fugtigt indeklima, er der grobund for de uvelkomne svampe. Skimmel opstår, når kondens binder sig til støv.

Høj fugtighed i boligen kan skyldes fejl eller byggeskader i bygningen, men det kan også skyldes fx manglende udluftning, tørring af tøj i boligen og manglende opvarmning af rum.

Det skal du gøre for at undgå skimmel

 • Luft ud hver dag. Det anbefales at lave gennemtræk i boligen 5 -10 minutter mindst to gange om dagen.
   
 • Undgå kolde rum. Sørg for, at der altid er over 20 grader i alle rum – også dem du ikke bruger dagligt. Fugt opstår let i kolde rum.
 • Undgå at tørre tøj i boligen.
   
 • Tjek udsugningen. Sørg for, at emhætte og anden ventilation i huset fungerer optimalt. Er der ikke ordentligt aftræk, skal du kontakte dit ejendomskontor.
   
 • Sørg for, at friskluftventilerne i boligens vinduer altid er åbne, og at gardiner ikke hindrer tilførsel af frisk luft.
   
 • Undgå dug på vinduer. Dug på vinduerne kan være tegn på, at der er meget fugt i din bolig. Rul derfor gardiner eller persienner op dagligt, og luft grundigt ud. Tør duggen af vinduerne hver dag.
   
 • Skimmel kan binde sig til støv. Derfor er det en god idé at gøre rent jævnligt.
   
 • Afstand til ydervægge. Større møbler bør holde en afstand på mindst 5 cm til ydervægge.

Det skal du gøre for fjerne skimmel

Mindre skimmelramte områder kan renses med Klorin eller Rodalon (10 % opløsning). Lad det sidde i mindst 30 minutter, før du vasker det af.

Kan du ikke selv løse problemet, er der skimmel på større områder eller kommer det igen efter rensning, er det vigtigt, du kontakter dit ejendomskontor.

Lær mere om skimmel, og test om der kan være skimmelsvamp i din bolig

Læs Bolius gode råd om skimmel