Vejsalt, brusehoveder og grensaks til beskæring af træer. Hvert år fyldes indkøbskurvene på ejendomskontorerne i KAB-fællesskabet for en samlet sum af cirka 600 mio. kr.
KAB har i samarbejde med indkøbsforeningen Bolind A/S udviklet en dynamisk indkøbsportal, som gør det muligt for kunderne at spare millioner. Og det er nødvendigt set i lyset af den almene sektors forpligtelse til at effektivisere.
Lone Skriver, kundesupportchef i KAB, har stået i spidsen for udviklingen:
”Indkøbsportalen er sund fornuft. Vi forventer, at kunderne kan spare minimum 10 %. Mange af de lokale kontorer har været rigtig gode til at købe ind, men der går også meget tid med at finde de gode tilbud. Nu sikrer vi, at alle har adgang til knivskarpe priser,” siger hun og understreger, at de medarbejdertimer, som frigøres, kan bruges til at udføre flere mindre, serviceopgaver i boligerne.
Prisgaranti
Sker det, at en medarbejder finder en vare billigere andetsteds, kan det indberettes via portalen:
”Vi arbejder med en prisgaranti for at sikre, at indkøbsportal altid er det optimale valg, så vi hører gerne om, hvor vi eventuelt kan gøre det bedre” siger Lars Andersen, indkøbsrådgiver hos Bolind A/S.

Lars Andersen, Bolind og Lone Skriver, KAB (begge tv.) præsenterer indkøbsportalen for ejendomsledere i Sydhavnen.
Test: Vi kommer til at spare tid
Indkøbsportalen tages nu i brug i 12 testafdelinger, heriblandt Sydhavnen i Boligselskabet AKB, København, som tirsdag den 30. januar 2018 fik en første introduktion.
Det ser positivt ud, mener ejendomsleder Steen Carlsson, der er indkøbsansvarlig for områdets boligafdelinger:
”Jeg fornemmer helt klart, at vi kommer til at spare tid, når vi ikke skal ind og kontrollere priser. Det er meget positivt og vil give os luft til andre opgaver. Jeg er særlig begejstret for automatiseringen,” siger han og hentyder til, at indkøbsportalen taler sammen med administrationssystemet Unik.
Indkøbsportalen er integreret med Unik således, at der automatisk genereres en rekvisition.
”Jeg fornemmer helt klart, at vi kommer til at spare tid, når vi ikke skal ind og kontrollere priser. Det er meget positivt og vil give os luft til andre opgaver.”
- Steen Carlsson, ejendomsleder
Toiletter til 10 års forbrug
Boligafdelinger, der handler i indkøbsportalen, er sikret levering fra dag til dag. Det betyder, at indkøb til lager er unødvendigt.
”Vi oplevede fx, at en boligafdeling i KAB-fællesskabet med 100 boliger havde planlagt at købe et stort parti toiletter. Ja, faktisk 100. Det var nok til udskiftninger de næste 10 år. Den fangede vi heldigvis, og fik bestillingen stoppet. Et uhensigtsmæssigt stort lager er både dyrt, optager plads og produkterne risikerer at blive forældede,” forklarer Lone Skriver.
Hjerter og grønne hænder
Indkøbsportalen åbner mulighed for, at den enkelte boligafdeling har sin egen liste over favoritter markeret med et hjerte. På den måde er det let at finde de foretrukne varer fra gang til gang.
Indkøbsportalen gør det også lettere at handle bæredygtigt. Et mærke med grønne hænder markerer, at produktet er et bæredygtigt valg, fx et vandbesparende brusehoved.
”Bæredygtighed er et indsatsområde for KAB og flere af boligorganisationerne lægger vægt på muligheden for at handle med omtanke for fremtidens miljø,” forklarer Lone Skriver.
Erfaringer fra testafdelingerne vil danne basis for en optimering, inden indkøbsportalen lanceres i de øvrige godt 300 boligafdelinger i KAB-fællesskabet.