Mandag den 29. maj stemte 113 ud af 119 fremmødte husstande i Blåkildegård for, at der skal arbejdes videre med et radikalt forslag. Forslaget indebærer, at omkring 100 boliger rives helt ned, og grunden sælges til en privat ejendomsudvikler. De resterende 300 boliger ’nedbygges’, dvs. rives ned til soklen, hvorpå de genopføres samme sted.
Boligselskabet AKB Taastrup, som Blåkildegård er en del af, er i dialog med Høje Taastrup Kommune om at opføre samme antal nye, almene boliger, som der nedrives og frasælges, på en grund tæt ved Blåkildegård.
Renovering er for dyrt
På mødet vedtog beboerne også at lukke for forsøgsrenoveringen af en prøveblok, der har vist sig at være utilstrækkelig.
”Forsøgsrenoveringen har afsløret nye problemer. Bl.a. er der fugt i krybekældrene,” konstaterer Ole Søndergaard, formand for Boligselskabet AKB, Taastrup. Han fortsætter:
”Selv med denne renovering vil yderligere arbejder være nødvendige indenfor de næste 10 år, hvor bebyggelsen vil skulle have nye døre, vinduer og tage. Det vil medføre helt uacceptable huslejestigninger – faktisk er det billigere at fjerne de nuværende bygninger og opføre helt nye.”
Positive beboere
Formand for afdelingsbestyrelsen i Blåkildegård, Søren Evers, er derfor også tilfreds med beslutningen.
”Vi er utroligt glade for, at beboerne tog så godt i mod forslaget. Vi glæder os alle sammen til at få nogle bedre og mere tidssvarende boliger,” siger Søren Evers og tilføjer, at stemningen på mødet var god og positiv, hvilket også afspejles i afstemningsresultatet.
Beboerne får indflydelse
Når der er et endeligt forslag til nyt byggeri, der nok også vil indeholde fortætning på Blåkildegårds areal, handikapvenlige boliger og ældreboliger, skal beboerne igen godkende projektet. Men de får også indflydelse i udviklingen af byggeriet, da de kan deltage i de udvalg, der skal følge byggeprocessen.
Fakta om Blåkildegård
- Blåkildegård er opført i 1970 og har i dag 411 boliger. Boligafdelingen er en del af Boligselskabet AKB, Taastrup.
- Forsøgsrenovering. De seneste 3 år har der været et pilotprojekt i gang for at vurdere, hvad det vil kræve at løse stigende udfordringer med bl.a. fugt og dårligt indeklima. Renoveringen har afsløret, at byggeriet har større problemer end forventet.
- Nye boliger. Boligerne, der genopføres på soklerne af det nuværende byggeri, bliver ligesom i dag rækkehuse. Evt. nybyggeri kan blive en blanding af tæt-lav og lavere etagebyggeri. Det nye byggeri kommer til at leve op til 2020 energikrav.
- Genhusning. Beboerne i de 100 boliger, der nedrives, skal genhuses permanent, og øvrige beboere i omkring ½ år. De får alle mulighed for at komme tilbage til det nye Blåkildegård, hvis de ønsker det.
- Forventet projektstart. KAB, der er byggeforretningsfører for byggeriet, forventer at kunne starte nedrivning og ’nedbygning’, når der er et færdig projekt, og kommunale og ministerielle tilladelser er i hus, om ca. 2 år.