”Aar 1920 den 26. Maj Kl. 8 Aften afholdtes stiftende Generalforsamling i Københavns almindelige Boligselskab”
Sådan lyder de indledende ord fra den første generalforsamlings håndskrevne referat.
KAB bliver stiftet i foråret 1920. Det sker med det formål at ”...arbejde for et tidssvarende og økonomisk Boligbyggeri i København og Omegn."
På det tidspunkt er modellen for almene boliger endnu ikke udviklet, men KAB stiller i stedet kapital til rådighed til boligbyggeri.
Når byggeriet er i gang, bliver der dannet et datterselskab, hvor man kan få stillet en bolig til rådighed ved at købe en andel. Disse byggerier er i dag kendt som parlamentariske selskaber. De minder om andelsforeninger, men er ikke underlagt andelslovgivningen.
De første boligbyggerier bringer også rækkehusene til København. F.C. Boldsen, direktør for KAB fra 1920-1945, er fascineret af tanken om små havebyer. Sandsynligvis henter han inspiration fra England, hvor idéen om havebyer tager form i slutningen af 1900-tallet som reaktion på den tætte, grå og ofte usunde by, industrialiseringen har medført.
Bag begrebet står byplanlæggeren Ebenezer Howard, der i 1898 udgiver bogen ’Garden Cities of Tomorrow’.
Ebenezer Howard forestiller sig en boligform, der skal forene storbyens fordele: arbejdspladser, institutioner og socialt liv – med landets fordele: sunde omgivelser og lave boliger med haver. Ved at bygge sammenhængende huse kan man samtidig holde udgifterne nede, så flere har råd til at bo i hus med have. Læs mere om hans idéer i danmarkshistorien.dk;
Huslejen er dog stadig for høj for mange, så sideløbende starter byggeriet af flere etageejendomme i en nyklassicistisk stil med mindre lejligheder, hvor flere har råd til at bo.
Med Kanslergadeforliget i 1933 kommer der for alvor gang i det sociale boligbyggeri, KAB udvikler sig til en hel koncern, og der bygges boligkarréer over hele København. Læs om KAB i 1930’erne.