1990'erne: boligsocial indsats vinder indpas
København sælger ud af sine boliger, almennyttige bliver til almene – og det sociale og kulturelle kommer i fokus i boligområderne
Københavns Kommune sælger i årene 1995-1999 ca. 20.000 kommunalt ejede boliger. De fleste bliver omdannet til andelsboliger. Det er med til at hæve boligpriserne betydeligt på alle boligtyper i hovedstadsområdet. Det betyder også, at de socialt og økonomisk udsatte har dårligere mulighed for at få anvist en bolig gennem kommunen.
Antallet af opførte almene boliger i Danmark falder markant i 1990’erne – faktisk bliver der kun opført halvt så mange almene boliger i dette årti sammenlignet med 1970’erne. Da man samtidigt lægger små, billige boliger sammen i hovedstadsområdet, er resultatet endnu færre og endnu dyrere boliger.
”I begyndelsen af 1990’erne, inden man gik i gang med initiativerne, stod op mod 90 % af lejlighederne her i huset tomme.”
- Steen Jørgensen, formand for afdelingsbestyrelsen i Store Hus, Avedøre Boligselskab
Boligsocialt arbejde gør en forskel
I løbet af 1990’erne kommer der fokus på det sociale og kulturelle i boligområderne ‒ ikke kun de fysiske rammer. Det boligsociale arbejde, der ikke tidligere havde været så fagligt funderet eller defineret, vinder indpas og beviser, hvilken væsentlig samfundsmæssig opgave, det kan løfte.
Bl.a. i Avedøre Stationsby i Hvidovre, hvor en markant positiv udvikling finder sted som følge af en boligsocial helhedsplan til 700 millioner kr.:
”I begyndelsen af 1990’erne, inden man gik i gang med initiativerne, stod op mod 90 % af lejlighederne her i huset tomme, fordi man ikke kunne leje dem ud, og stort set ingen beboere her i huset kunne selv betale deres husleje. Vi var udslusningsanstalt fra fængslet i Herstedvester, og vi tog imod dem fra distriktspsykiatrien. Det her hus var slidt ned til sokkeholderne,” fortæller Steen Jørgensen, formand for afdelingsbestyrelsen i Store Hus, Avedøre Boligselskab, i 2006.
Luftfoto fra Avedøre Stationsby.
Fokus på energibesparelser og bæredygtighed
I begyndelsen af 1990’erne kommer der også gang i bestræbelserne på at spare på vand, varme og el rundt omkring i landet.
I KAB bliver Energi- og Miljøcentret etableret, og KAB får en politik rettet mod netop energiminimering og bæredygtighed. Energi- og Miljøcentret arbejder stadig med registrering og styring af ressourceforbrug, individuelle varmeregnskaber m.m.
Boligafdelingen Tubberupvænge, Herlev Boligselskab, er med sit solvarmeanlæg, grønne gårdanlæg og glas-/drivhuse et godt eksempel på dette fokus på bæredygtighed og energibesparelser.
I Tubberupvænge er glashuse en del af boligen.
KAB slankes
I midten af 1990'erne besluttes det, at KAB fremover skal koncentrere sig om at administrere alment byggeri og arbejde som byggeforretningsfører. Som følge af det kommer der total adskillelse mellem de administrative ledelser i KAB på den ene side ‒ og selskaberne KAB Privat (nu PrivatBo), A/S KAB Consult (nu EBO Consult A/S) og KAB Fonden på den anden side.
Nye muligheder for beboerne
I 1993 bliver råderetten vedtaget. Den giver beboerne ret til i et vist omfang at forbedre deres boliger. De kan endda få økonomisk kompensation for forbedringerne, hvis de flytter fra boligen, før beløbet er nedskrevet.
Råderetten: Beboerne har nu mulighed for selv at skabe fornyelse i hjemmet. Noget af det mest efterspurgte er køkkenmodernisering.
Kirkesalen renoveres, så englene synger
Grundtvigs Hus i Studiestræde, der udgør en del af KAB’s hovedkontor, indeholder en stor sal, kaldet Kirkesalen. Salen har sit navn fra Kirkeligt Samfund, der i starten af 1900-tallet brugte den til bibellæsning og salmesang.
I forbindelse med en renovering af salen finder man den gamle grundsten tilbage fra 1908 i en blybeholder, der er helt intakt. Man skriver et brev om fundet, som man lægger i en ny lufttæt beholder sammen med grundstenen bag en marmorplade dateret med genindvielsesdatoen: 1. oktober 1998.
I 1996 ændrer almennyttigt boligbyggeri i øvrigt navn til slet og ret at hedde alment. Læs mere.
2000’erne: frihed og billige boliger
KAB fusionerer med Boligselskabet AKB og bliver Danmarks største, almene boligadministration, Ritt Bjerregaard har en plan om billige boliger – og KAB udvikler en ny boligtype: AlmenBolig+. Læs om KAB i 2000’erne.