Økonomi- og gældsrådgivning

Økonomi- og gældsrådgivning

Har du svært ved at få økonomien til at hænge sammen? KAB samarbejder med Settlementet, og du kan som beboer få gratis økonomisk rådgivning.

Når først du er bagud med huslejen, jo sværere bliver det at komme tilbage på rette spor. Det er derfor vigtigt, at du søger rådgivning hurtigt, hvis du har svært ved at få din økonomi til at hænge sammen.

Hos Settlementet på Vesterbo kan du få fortrolig, uvildig og gratis økonomi- og gældsrådgivning. Du kan ringe til dem, få rådgivning på mail eller booke et møde i deres kontorer på Dybbølsgade 41, 1721 København V. Se kontaktoplysninger her.

Nogle kommuner tilbyder også gældsrådgivning til deres borgere. Du kan søge information om gældsrådgivning på din kommunes hjemmeside.

Hvis du har spørgsmål til KAB vedrørende manglende betaling af husleje, kan du ringe på T 33 63 10 00 eller skrive til restance@kab-bolig.dk.

Hjælp, vejledning og gode råd

Får du dine tilskud?

Mange der får problemer med at betale husleje, er berettigede til tilskud, de ikke er opmærksomme på. Hvis din livssituation ændrer sig, skal du være særligt opmærksom. Livsforandringer som fx sygdom, arbejdsløshed, skilsmisse, pension mv. kan betyde, at du er berettiget til at modtage tilskud fra det offentlige.

Sådan søger du tilskud

På hjemmesiden Borger.dk er der udførlige vejledninger til de forskellige tilskudsmuligheder:

Boligstøtte – er en hjælp til at betale husleje. Her kan du lave en beregning, og se om du kan få tilskud og søge boligstøtte.
Er du pensionist? Så har du mulighed for at søge personlige tillæg som fx helbredstillæg, ældrecheck og varmetillæg.
Efterlevelseshjælp - hvis du har mistet din ægtefælle.
Hjælp til flytning – her kan du både søge om tilskud til flytning og indskud.
Tilskud til børn – her er der flere forskellige tilskudsmuligheder både for enlige forsørgere og for forældre med samkvemsret.

Du søger de fleste tilskud via den kommune, du bor i. Ansøgningsskemaer ligger på kommunens hjemmeside eller på www.borger.dk.

For studerende

Er du studerende, kan du hente vejledning og hjælp på su.dk.

Her kan du læse om uddannelsesstøtte og SU-lån, muligheden for at søge legater og hvilke regler, der gælder, hvis du har børn.

Få styr på din gæld

Har du gæld forskellige steder, har vi nogle gode råd til, hvordan du får overblik, og hvordan du håndterer din gæld.

Gæld til det offentlige

Det offentlige har mulighed for at trække penge fra din indkomst til at betale din gæld. Det vigtigste er, at du besvarer henvendelser om din gæld til det offentlige. Hvis du ignorerer brevene, har du ikke indflydelse på hvor stort et beløb, der indeholdes til afdrag på din gæld. Ring til dem, og prøv at få en fornuftig aftale.

Privat gæld

Læg et budget, hvor du ikke tager afdragene til dine kreditorer med, for bedre at kunne se hvor meget luft, der er i din økonomi til at afvikle gælden.

Hvis din situation på nuværende tidspunkt er, at du ikke kan betale din gæld helt eller delvist, så skriv til de kreditorer, du ikke har råd til at betale.

Når du indgår afdragsordninger, så vær realistisk - indgå kun aftaler, du kan overholde.

Private kreditorer har ikke samme mulighed som det offentlige til at indeholde i din indtægt. Ændrer din økonomiske situation sig, så du kan afdrage på gælden, så prøv at forhandle med dem om en nedsættelse af gælden.

Familielån – lav en klar aftale

Hvis du har gæld, som er meget dyr i renter, kan familielån være en mulighed.

Det er lovligt at låne penge rentefrit af f.eks. sine forældre. Det er også muligt at aftale afdragsfrihed eller blot en lav rente. Metoden kan også bruges, hvis dine forældre f.eks. har friværdi i deres bolig, og derfor kan optage realkreditlån til langt billigere renter end dem, du betaler i dag.

Familielån kan være et ømtåleligt emne. Sørg for at få klare aftaler, der er skrevet ned og underskrevet af alle parter, så der ikke opstår tvivlsspørgsmål og uvenskab.

Skab overblik – læg et budget

Du kan få overblik over din økonomi ved at lægge et budget, der, på en overskuelig måde, viser balancen mellem dine indtægter og faste udgifter.

På hjemmesiden spiir.dk kan du gratis lægge budget og følge dit forbrug ved at hente data direkte fra din netbank. På den måde er du sikker på at få alt det med, som du plejer at betale. Vi hjælper dig også gerne med at lægge et budget.

Skift Dankortet ud

Har du ofte overtræk på kontoen i slutningen af måneden? Så kan det være en idé at skifte Dankortet ud med et betalingskort uden kredit, som f.eks. Visa Electron eller MasterCard Cash. Kortet er online med din bank, og det betyder, at hvis der ikke er penge på kontoen, går betalingen ikke igennem. Du kan derfor ikke lave overtræk på din konto.

Du kan også skifte kreditkortet ud med et hævekort, hvor du beslutter dig for hvor mange penge, du må bruge om ugen.

Få en budgetkonto og tilmeld dine regninger til Betalingsservice

Henvend dig i en bank og få oprettet en budgetkonto. Overfør det beløb, du skal bruge til at betale dine faste udgifter i starten af måneden, til budgetkontoen.

Tilmeld dine regninger til Betalingsservice. Så bliver de automatisk betalt til tiden, og du får hver måned en oversigt over hvilke regninger, der er betalt fra din budgetkonto.

Spar penge

Måske er en af løsningerne på dine økonomiske problemer at blive bedre til at spare penge.

Følg disse råd

Gem dine kvitteringer i en måned, gennemgå dem og se, hvad du bruger dine penge til. Det kan være, der er indkøb, der kan skæres væk.

Beslut, hvor meget du vil bruge til daglige fornødenheder - og vigtigt: Brug ikke flere penge, end du har besluttet dig for!

Skriv en indkøbsliste, og tag kun de penge med, du regner med at skulle bruge. Hold dig strengt til indkøbslisten.

For mange er det nemmere at styre kontanter end kort. Det kan være en god idé at hæve det beløb, du har besluttet dig for at bruge, én gang om ugen eller én gang om måneden.