Bekæmpelse af skægkræ

Skægkræ er hyppige gæster i mange danske hjem, men de skal bekæmpes med andre midler end gift. Læs, hvordan du forholder dig til de små insekter

Skægkræ er vingeløse insekter som er beslægtede med sølvfisk. Hvor sølvfisken har brug for fugtige omgivelser, kan skægkræet befinde sig i hele boligen, højt som lavt. Skægkræ opfattes som skadedyr, men de er hverken farlige for dig eller dine børn. De kan dog spise fx papir og tørvarer, og dermed lave små skader i nogle af dine ting.  

Skægkræ kan komme ind i din bolig, med ting du tager med hjem som fx møbler og pakker. Men skægkræ kan også uden problemer sprede sig i en ejendom. Hvis du har fået skægkræ, er der stor sandsynlighed for, at din nabo eller overbo/underbo også har det. Det er med andre ord hverken muligt at undgå dem eller helt at slippe af med dem igen. Derfor kan du lige så godt vænne dig til at dele hus med nogle få skægkræ-individer og blot sørge for at holde dem nede på et tåleligt niveau.

3 tips til at holde skægkræ nede

  • Hold dit hjem rent og støvsug langs paneler, revner og sprækker hvor de ofte gemmer sig. Smid evt. støvsugerposen ud efter støvsugning, da der er risiko for at skægkræene kravler ud igen.
     
  • Tjek emballage og papkasser hvis du får leveret varer. Åbn om muligt pakker udenfor og smid pappet i papcontaineren med det samme.
     
  • Gå sammen med naboerne om at holde skægkræene nede.

Hvis I på trods af disse indsatser oplever alvorlige mængder skægkræ, kan I tilkalde en professionel skadedyrsbekæmper. Gift bør dog være den absolut sidste udvej. Ud over at gift er sundhedsskadeligt for mennesker og husdyr, er der risiko for at skægkræene bliver modstandsdygtige overfor giften, så den på sigt mister sin virkning.

Billede af skægkræ
          Billede af skægkræ