KAB-Huset

Velkommen til KAB-Huset – fællesskabernes hus

KAB-Huset på kanten af Vesterbro og Sydhavnen blev indviet i sommeren 2021. Det er et hus, hvor bæredygtighed, fleksibilitet, trivsel og hjemlighed er prioriteret, uden at gå på kompromis med god arkitektur

Huset er skabt af Henning Larsens tegnestue i tæt samarbejde med KAB og er maksimalt fleksibelt og effektivt indrettet.

”Vores ønske har været at skabe et markant byggeri, der kan blive et af byens særlige huse. Men også et hus, der er robust og føles hjemligt, fremfor et dyrt og prangende.”

- Rolf Andersson, udviklingsdirektør, KAB

Energi og arkitektur

Den femkantede form åbner huset mod byen på alle sider og skaber udsyn mod centrum, Vesterbro, Sydhavnen og Valby, samtidig med at huset fremstår uden bagsider. Formen betyder også, at der er færre facadekvadratmeter i forhold til gulvareal, og det giver et meget lavt energiforbrug. Alle installationer er desuden energieffektive. Samtidigt har den rationelle indretning har gjort, at vi er gået fra 12.500 m2 i KAB’s tidligere kontorhus til godt 8.000 m2 i det nye hus. Det betyder, vi skal bruge færre ressourcer på opvarmning og renholdelse.

En udfordring i sten

Huset er konventionelt konstrueret i beton, men alle facader fremstår i røde Petersen Tegl. De håndmurede forbandttyper giver facaden spil og karakter og er en reference til de klassiske københavnske boligkarréer, KAB har administreret siden 1930’erne – dog med et umiskendeligt moderne udtryk i murerarbejdet. Ca. 100.000 sten er særligt tilskåret pga. murværkets kopforbandt og bygningens rundede hjørner.

”Da jeg så det her, bandede jeg først. Udfordringen er, at tolerancen er meget lille – og meget mindre, end hvis stenene blev lagt helt normalt. Men nu skal jeg til at prale med det. Det er jo ikke hver dag, vi får lov til at arbejde med sådan noget her”

- Murerformand Jan Larsen om KAB-Huset i 3F’s nyhedsbrev.

Husets livsnerve

Når du kommer ind i huset, bliver du budt velkommen i en lys og åben reception. I stueetagen er desuden kantine, mødefaciliteter og en café, der er åben for alle. Der er travertin på gulvene, lyst træ på væggene, og store, grønne træer i høje potter. Fra receptionen kan du se hele veje op gennem huset til glastaget.

Receptionen i KAB-Huset

Hovedtrappen ved receptionen er husets livsnerve, og det centrale atrium omkring trappen er bindeled og samlingspunkt op gennem alle etager. På hver etage er der ved trappen indrettet fælles tekøkkener med mulighed for at holde uformelle møder og få en sludder med kollegaerne.

”Vi har arbejdet med trappen som bærende, socialt element i bygningen. Det er en reference til boligbyggeriets klassiske trappeopgang, som typisk er stedet, du møder din nabo.”

- Troels Dam Madsen, Henning Larsens tegnestue

Ud til det åbne trappeforløb ligger 12 mødelokaler med glas fra gulv til loft.  

På kontoretagerne er overflader robuste og slidstærke. Gulvene er beklædt med linoleum, vægge er rå beton og træ. Det lyse træ giver et varmt og hjemligt indtryk. Der er bogstaveligt talt højt til loftet, og installationer er synlige. Alligevel er støj i de åbne kontorer ikke et problem, da både loftsplader og trævægge virker lyddæmpende.

Velkommen udenfor – til genbrug og en tur rundt om ækvator

Der er rig mulighed for at opholde sig udenfor. Ud til Enghavevej er en lille park indrettet med idrætsudstyr, der er genbrugt fra en boligafdeling, hvor det var blevet overflødigt. Forbipasserende er også velkomne til at benytte det.

En tagterrasse øverst er indrettet med flere opholdssteder. Her har vi genbrugt granit fra den del af Taastrupgaard, der er revet ned. Tagterrassen og øvrige udearealer er designet af landskabsarkitekterne SLA. Da huset er beliggende på en tidligere DSB-grund med togskinner på to sider, er der hentet inspiration i den vilde flora på jernbaneterrænet.

 

På tagterrassen er også et orangeri, der både kan anvendes til møder og sociale arrangementer en stor del af året. Orangeriet er indrettet med hjælp fra to socialøkonomiske virksomheder: Planter fra VOKS og puder og tæpper fra I TRÅD MED VERDEN.

Derudover har vi solceller på taget. Fra juli 2021 til januar 2022 producerede solcellerne 14.85 MWh. Det svarer til en besparelse på 7,87 tons CO2 eller ca. 31.590 km i bil – godt tre fjerdele af jorden rundt ved ækvator.

Mindre miljøbelastende transport

Netop bilen har dog lav prioritet i vores tilgang til transport. Det gælder, hvad enten du er medarbejder eller besøgende. Vi valgte bl.a. grunden, fordi den har en optimal placering i forhold til offentlig transport, tæt på flere Metro- og S-togsstationer.

Samtidigt har vi skabt særligt gode forhold for cyklister. Der er mulighed for at parkere cykler både inde og ude, medarbejdere kan låne almindelige cykler og elcykler og få deres private cykel repareret i arbejdstiden. Cyklistforbundet og Cykelvæksthuset har givet KAB gulddiplom for at være en særlig god arbejdsplads for cyklister.

Trivsel og fællesskab

Til daglig er KAB-Huset arbejdsplads for ca.440 medarbejdere, men også det samlende mødested for 2.000 beboervalgte og 1.200 medarbejdere fra 46 boligorganisationer og godt 400 boligafdelinger – det vi kalder KAB-Fællesskabet.

Intentionen har været at skabe et hus, hvor man føler sig godt tilpas og har en oplevelse af, at vi her administrerer boliger for almindelige mennesker, med trivsel som en central værdi.

KAB-Huset er derfor et åbent og demokratisk mødested, der summer af liv hele dagen og ofte også om aftenen. Her mødes beboervalgte til de mange forskellige møder, de deltager i. Ved samme lejlighed kan de nyde en kop kaffe i caféen og få en snak med medarbejdere og andre bestyrelsesmedlemmer, eller sidde i et af de mindre mødelokaler og forberede sig.

Stueetagens café er åben for alle – også dig, der bare kommer forbi og er kaffetørstig. Her hersker den socialøkonomiske virksomhed KAFFE KARMAs medarbejdere – kaffeentusiaster, hjemløse og psykisk sårbare – der sammen serverer en fantastisk god kop kaffe.

 

Bygningspræmiering og DGNB Guld

De mange bæredygtige tiltag har medført, at KAB-Huset er prækvalificeret til DGNB Guld. Certificeringen bygger på FN’s definition af bæredygtighed, hvor miljømæssig, økonomisk, teknisk og social kvalitet vurderes samlet.

KAB-Huset har desuden fået København Kommunes bygningspræmiering for bemærkelsesværdig arkitektur 2021. En pris der er blevet uddelt årligt siden 1903. Prisen tildeles bygninger, der har tilført byens fysiske rammer særlig kvalitet.

 

Du har fravalgt nogle cookies. Derfor kan du ikke se indholdet, fx en video. Klik på cookie-ikonet nederst i venstre hjørne, tilvælg Funktionelle og Statistik cookies, gem indstillinger og tryk herefter på 'F5'-tasten. Du kan til enhver tid ændre dine cookieindstillinger igen.

Bag om KAB-Huset

  • Adresse: Enghavevej 81, 2450 København SV
  • Areal: 8.178 m2
  • Byggesum: 257 mio. kr.
  • Byggeperiode: oktober 2019 – juni 2021
  • Bygherre: KAB
  • Arkitekt: Henning Larsen
  • Landskabsarkitekt: SLA Arkitekter A/S
  • Totalentreprise: 5E A/S
  • Ingeniør: Niras
  • Bygherrerådgiver: Wissenberg A/S
Maj 2022
Fotos: Lars Bertelsen, Laura Stamer, Chili Foto, Marianne Svolgaard
 
Dronevideo: Mads Klim Jacobsen