41 nye ungdomsboliger skyder op på Roskildevej 54 på Frederiksberg. Det er Frederiksberg Forenede Boligselskaber (FFB), som bygger en unik type ungdomsboliger, der er indrettet som deleboliger for flygtninge og studerende.
Rejsegildet for boligerne blev fejret den 18. september 2019, hvor boligminister Kaare Dybvad Bek var mødt op for at se ’Delehusene’, som bebyggelsen er døbt.
”Jeg er overvældet over Delehusene. Det er et specielt projekt, hvor der er tænkt omfattende ambitioner ind. Som minister har jeg som mål at sikre mere blandede byer. Nu står jeg her på Frederiksberg og kigger på et byggeri, som rummer det meste af det, vi mener med blandede byer,” sagde Kaare Dybvad Bek.
Boligerne er opført af præfabrikerede moduler, som er forskudt placeret omkring et trapperum som kerne. På toppen af hver boligklynge får de unge adgang til en fælles tagterrasse.
Alt bliver bedre af at blive delt
Rejsegildegæsterne måtte stimle sammen i et lille overdækket område, da en byge passerede over Frederiksberg, netop som talerne gik i gang. Blandt talerne var også en begejstret borgmester for Frederiksberg.
”Alt bliver bedre af at blive delt. Glæder som sorger og også ideerne. Delehusene startede som en vision – nu kan de unge snart flytte ind og skal dele både boliger og hverdag. Det her projekt viser, hvor langt vi kan komme, når vi er mange parter, der arbejder sammen,” sagde Simon Aggesen.
Buddy-fællesskab
De 41 ungdomsboliger vil huse 80 flygtninge og studerende. Hver bolig er en delebolig for to studerende eller to flygtninge. Derudover indgår de unge i buddy-grupper, hvor de forpligter sig til et engagement i og med hinanden.
Laurits Roikum, formand for FFB, forklarede, at der er lagt kræfter i processen om at skabe godt naboskab og fællesskab blandt de unge.
”Jeg synes, vi er lykkedes med at skabe rum og rammer, der indbyder til fællesskab. Et fællesskab, som allerede spirer. De unge har mødt hinanden på en række workshops gennem det sidste halve år. Det har været en fornøjelse at følge forløbet og de unge menneskers engagement i at lære hinanden og boformen at kende,” sagde Laurits Roikum.
Unge studerende og flygtninge stod for en rundvisning i boliger og fællesarealer for bl.a. boligminister Kaare Dybvad Bek (tv).
En kompakt og billig bolig
Flere af de unge studerende og flygtninge var tilstede ved rejsegildet og stod for en rundvisning, hvor gæsterne fik lejlighed til at se både boliger og fællesarealer.
Ungdomsboligerne er fordelt i tre boligklynger. Hver bolig har en størrelse på cirka 33 m2, som er fordelt på to værelser og fælles bad/ køkken. Den månedlige husleje er cirka 2.800 kr. om måneden pr. beboer (inkl. forbrug af vand, varme og el). I stueetagen af hver boligklynge er der et fællesrum med køkken, som giver mulighed for fællesspisning og andre aktiviteter. Beboerne i hver blok vil også få adgang til en fælles tagterrasse.
Boligerne forventes klar til indflytning 1. december 2019.
Topbillede:
Forrest de fem unge rundvisere (fra højre): Marlene Nielsen, Tone Baagøe Jensen, Kianosh Karami, Saad Farooquie og Hamdi Dirie.
Bagerst dagens talere (fra højre): borgmester Simon Aggesen, formand for FFB Laurits Roikum, boligminister Kaare Dybvad Bek og arkitekt Søren Rasmussen.