Zara Alp er 15 år og har fritidsjob i Netto. Hun er en af de 124 unge, der har fået fritidsjob som en del af projektet ’Fremtid gennem fritiden’.
Projektet har skabt fine resultater og vist en ny måde at gå til opgaven, som har åbnet døre i virksomhederne for unge fra udsatte boligområder.
Boligforeningen 3B og den socialøkonomiske virksomhed Incita står bag projektet, som er gennemført fra 2017-19 i boligområderne Folehaven i Valby og Egedalsvænge i Kokkedal.
Godt makkerskab
I Incita har direktør Christina Grøntved oplevet samarbejdet som værdifuldt.
”Det er et vaskeægte eksempel på, at 1 + 1 giver mere end 2. Vi har sat vores virksomhedsnetværk i spil, og 3B har formået at nå de unge, som vi ikke har samme kontakt til. Det har været et lærerigt og spændende forløb, hvor vi er nået langt i kraft af samarbejdet,” siger hun.
Princippet i samarbejdet har været, at hver part gør det, de er bedst til.
”Incita har haft virksomhedskontakten via deres netværk med 2000 virksomheder og et professionelt callcenter. Det er de gode til. Vi har kontakten til de unge via vores lokale medarbejdere og netværk. Det er vi gode til,” forklarer Stephane Parize, boligsocial konsulent i KAB med ansvar for projektet.
To livsverdener
I Egedalsvænge i Kokkedal har de boligsociale medarbejdere tidligere oplevet besvær med at trænge gennem lydmuren til det private erhvervsliv.
”De kunne ikke se fidusen i at ansætte unge i fritidsjob, og nogle havde fordomme om boligområdet. Vi talte ikke samme sprog. Her gjorde Incita en forskel. De kunne tale ind i virksomhedernes verden og se åbninger for de unge – også til virksomhedernes fordel,” forklarer Flavia Haule Jepsen, børne- og ungekoordinator i områdets sociale helhedsplan 'Kokkedal på vej'.
Eksempler på virksomheder, som har taget imod unge fritidsjobbere, er jem & fix, Bakken, Føtex, Netto, SuperBrugsen, JYSK samt flere cafeer og restauranter.
”Jeg får mere energi af at være her og meget mere tro på mig selv.”
- Zara Alp, 15 år, fritidsjob i Netto
Det gode match
Ungekoordinatorerne i de to boligområder stod for at rekruttere unge til projektet og samarbejdede herefter med Incita om at finde det gode match.
Zara Alp er en af de unge fra Egedalsvænge, som er hjulpet på vej af projektet.
”Jeg er rigtig glad for at arbejde i Netto. Jeg har mødt en masse søde mennesker og gode kollegaer. Jeg får mere energi af at være her og meget mere tro på mig selv,” fortæller hun.
Korte praktikforløb på fx en uge blev anvendt som et konkret redskab til at skabe kontakt mellem den unge og virksomheden.
Boligforeningen 3B og Incita fremhæver samstemmende den håndholdte kontakt til både unge og virksomheder som væsentlig for projektets succes.
Baggrund: Fritidsjob rykker
Når unge har fritidsjob nogle timer om ugen, rækker gevinsten langt ud over de ekstra lommepenge, de kan tjene.
Forskning viser bl.a., at unge med fritidsjob afslutter folkeskolen med højere karaktergennemsnit og kommer hurtigere gennem deres ungdomsuddannelse. I de udsatte boligområder har 36 % af de unge et fritidsjob, mens det gælder 46 % af de unge på landsplan.
Læs mere i analyse fra Center for Boligsocial Udvikling
60 ud af 78 igangværende helhedsplaner i Danmark arbejder med at få unge i fritidsjob gennem målrettede indsatser (2017-tal).
Alle aktuelle helhedsplaner i KAB-fællesskaber omfatter indsatser om fritidsjob.