Samvirkende Boligselskaber (SAB) og ZÜBLIN A/S har underskrevet en totalentreprisekontrakt på knap 800 mio. kr. for udførelsen af Det nye Sølund. Det nuværende plejecenter fra 1980 er så slidt og utidssvarende, at det ikke kan svare sig at renovere det, så SAB har sammen med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune arbejdet med at udvikle Det nye Sølund siden 2015. Nu har de endelig nået en milepæl, og byggeriet ved Sortedamssøen i hjertet af København kan gå i gang.
Alt godt
… kommer til den, der venter, som et ordsprog siger. Det må siges at være sandt, når det gælder dette byggeri, der har været undervejs i flere år.
Det nye Sølund skal både samle flere generationer i samme byggeri og være et levende aktiv og arkitektonisk vartegn i bydelen.
”Jeg er glad for, at byggeriet af Det nye Sølund nu kan begynde at tage form. Det er et helt unikt projekt, hvor de ældre beboere ikke alene kan flytte ind i et nyt og spændende hus, men samtidig også får mulighed for at være en del af et fællesskab med både børn og unge i lokalområdet,” siger Sisse Marie Welling, sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune.
”Sammen skal vi skabe et sted, hvor ældre, unge og børn både bor sammen og kommer hinanden ved”
- John B. Sørensen, formand for SAB
Samvær på tværs af generationer
Det nye Sølund bliver et multifunktionelt byggeri med plads til mangfoldighed og forskellighed på tværs af generationer.
”I den indledende fase har vi som bygherre siddet tæt sammen med parterne og udviklet projektet i fællesskab med arkitekt, rådgiver og entreprenør. Sammen skal vi skabe et sted, hvor ældre, unge og børn både bor sammen og kommer hinanden ved. De ældre skal kunne inddrages i byens liv, og Det nye Sølund skal være en integreret del af bydelen,” siger John B. Sørensen, formand for SAB.
Fokus på bæredygtighed
Byggeriet bliver på 5-6 etager, opføres med tegl- og træfacader og med stort fokus på bæredygtighed. De flade tage anlægges med solceller, sedum og tagterrasser. Dele af konstruktionerne bliver udført i træ fra bæredygtigt skovbrug, og beton fra det nuværende Sølund vil blive genbrugt i andre byggerier, anlæg af veje mm. Desuden bevares flest mulig af områdets træer, og hvor byggeriet nødvendiggør fældning eller flytning af træer, plantes nye.
Digitale værktøjer sikrer hensyn til beboere
Nedrivningen af den første etape går i gang i februar 2021, men allerede i december 2020 anlægges byggepladsen. Da byggeriet foregår i flere etaper, vil der i hele byggeperioden være boliger, der er beboede. For at tage størst muligt hensyn til beboere og erhvervsdrivende i det tætbebyggede område er projektet allerede bygget digitalt. Brugen af ZÜBLINs digitale værktøjer sikrer, at design, tidsplan og økonomi koordineres digitalt både før og under udførelsen for at skabe en optimal byggeproces.
”Projektets passer godt til ZÜBLINs strategi på det danske marked. Vi har gennem længere tid haft et tæt samarbejde med SAB, hvor vi har udviklet projektet i fællesskab med C. F. Møller Architects og AFRY,” siger bestyrelsesformand i ZÜBLIN A/S, Jens-Henrik Nicolaisen.
Hele byggeriet forventes af stå færdig i 2026.
Det nye Sølund udgør i alt 38.000 m² etageareal, fordelt på:
- 360 plejeboliger med tilhørende servicearealer, bl.a. café og multisal
- 23 tryghedsboliger til ældre
- 150 ungdomsboliger, heraf 20 boliger til unge med særlige behov
- daginstitution
- fællesarealer og mikrobutikker i stueplan
- 122 offentlige parkeringspladser og 67 parkeringspladser til beboere
- skybrudssikring og lokal afledning af regnvand (LAR).
Byggeriets parter
- Bygherre: SAB
- Byggeforretningsfører: KAB
- Bygherrerådgiver: Rambøll DK
- Totalentreprenør: ZÜBLIN A/S
- Arkitekt: C.F. Møller Architects og Tredje Natur Arkitekter
- Rådgivende ingeniør: AFRY
- Nedrivning og byggegrube: Tscherning A/S